- today
- label Inspiracje
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 417 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Okres zimowo-świąteczny sprzyja smakowitym, pachnącym i rodzinnym wypiekom! Na liście pyszności do wspólnego przyrządzania z dzieckiem nie może zabraknąć pierniczków! To ciasteczka niezwykle proste w wykonaniu, a do tego smaczne, długo zachowujące swoje walory smakowe i budzące mnóstwo pozytywnych skojarzeń ze świętami. Dziecko z pewnością chętnie zaangażuje się w wykrawanie pierniczków foremkami! Oto 3 proste przepisy na pierniczki, które przygotował dla was Kapitan Nauka! Gotowi na wyprawę do piernikowego raju?
Przepis nr 1: tradycyjne pierniczki
Zaczynamy klasykiem! Te pierniczki powinny smakować nawet najbardziej zatwardziałym spośród małych niejadków!
Składniki:
• 500g mąki tortowej (pszennej lub żytniej)
• 200–250g płynnego prawdziwego miodu
• ⅔ szklanki cukru pudru (można zastąpić cukrem trzcinowym)
• 125g masła
• 2 duże jajka
• 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki przyprawy do piernika (można zastąpić mieszanką cynamonu, kardamonu, anyżu, imbiru, gałki muszkatołowej)
• szczypta soli
• opcjonalnie: 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy w małym rondelku na wolnym ogniu, rozpuszczamy, ale nie gotujemy! Do roztopionego masła dodajemy miód i starannie mieszamy do połączenia obu składników. Następnie odstawiamy rondelek do ostygnięcia.
Do miski miksera wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier puder (lub cukier trzcinowy), sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika (lub samodzielnie zrobioną mieszankę), szczyptę soli oraz kakao (jeśli się na nie zdecydujemy). Dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wlewamy uprzednio roztrzepane jajka oraz (powoli) przestudzone już masło z miodem. Miksujemy końcówką do ciasta do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy do lodówki na 1–2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (najlepiej termoobieg), ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość 3–5 mm i wycinamy w nim nasze ulubione kształty foremkami!
Wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy w piekarniku na około 10 minut!
Gotowe i ostudzone pierniczki przyozdabiamy lukrem, kolorową posypką lub czekoladowymi esami-floresami! Smacznego!
Przepis nr 2: pierniczki pełnoziarniste
To teraz wersja nieco zdrowsza! Jej podstawą jest przede wszystkim mąka pełnoziarnista oraz mniej kaloryczny zamiennik cukru! Możecie też zrezygnować z lukrowania wierzchu ciasteczek, aby było jeszcze zdrowiej!
Składniki:
• 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą)
• 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
• 200 g ksylitolu
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 2½ łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 jajka
• 180 g płynnego miodu
• 160 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do misy miksera i mieszamy. Dodajemy jajka, miód i przestudzone masło. Mikserem (końcówka z hakiem) lub ręką wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto chłodzimy przez 45 minut w lodówce, a potem rozwałkowujemy na grubość 3–5 mm, podsypując obficie mąką. Wycinamy pierniczki ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra–dół) przez ok. 10 minut. Powtarzamy, aż upieką się wszystkie ciasteczka!
Z podanych składników wyjdzie około 100 ciasteczek!
Przepis pochodzi z książki: K. Maciejko-Zielińska, Zdrowe słodkości na każdą porę dnia, Warszawa 2016, s. 205.
Przepis nr 3: pierniczki wegańskie
A teraz przepis na pierniczki dla osób, które uwielbiają tradycyjne, świąteczne smakołyki, ale eliminują z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. A tych jest przecież całkiem sporo na liście składników w typowych, najczęściej wykorzystywanych przepisach na pierniki: jajka, masło oraz miód. Tymczasem okazuje się, że pierniczki w wersji roślinnej mogą być równie smaczne co ich niewegańscy poprzednicy! Oto sposób!
Składniki:
• 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (my wybieramy orkiszową!)
• ½ szklanki cukru trzcinowego
• ¼ szklanki oleju (najlepszy będzie z olej pestek winogron)
• ½ szklanki syropu daktylowego
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao
• szczypta soli morskiej
• ½ łyżeczki sody
• ¼ – ½ szklanki bardzo zimnej wody
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sól morską i sodę. Do drugiej wlewamy olej, syrop daktylowy, wodę, wsypujemy tutaj cukier. Po dokładnym zmieszaniu zawartości obu misek łączymy składniki suche z mokrymi i miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie formujemy z ciasta kulę, pozostawiamy do schłodzenia na około 2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180°C, blaszki wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–5 mm i wycinany foremkami pierniczki.
Pieczemy przez około 8–10 minut! I gotowe!
A czy Wy znacie jakieś ciekawe przepisy na pierniczki? Nie trzymajcie tej wiedzy dla siebie!
Komentarze (0)